Karin Lipkin-Forsén | Karins ateljé

Bildkonst

Plats
Närpes

Hemsida
www.karinlipkin.bits-bytes.fi

OM MINA BILDER OCH MITT ARBETE


En konstkritiker skrev en gång att styrkan i mina bilder ligger i de små åthävorna. Det motsvarar nog bra det jag eftersträvar.

Ofta blir motivet realistiskt i en eller annan form men erfarenheterna visar att också det mest föreställande speglar det undermedvetna och beskriver den stundens känslor och stämningar.

Jag inspireras av de mest vardagliga ting och den miljö eller det landskap där jag just då råkar befinna mig.

Viktigt för mig just nu är samarbetet med den nordiska konstnärsgrupp som sedan sommaren 2007 träffats, målat en vecka turvis i varje nordiskt land och också haft större utställningar i Sverige och Norge. Den intensiva målarverksamheten tillsammans med nordiska kolleger i inspirerande miljöer ger stort konstnärligt utbyte.

En längre tid gjorde jag mest etsningar men de senaste åren har akvarellmålning kommit mera in i bilden.

KUVISTANI JA TYÖSTÄNI


Suuren lehden taidearvostelija kirjoitti kerran että pienieleisyys on kuvieni vahvuus. Se vastaa hyvin myös pyrkimyksiäni. Olen tyytyväinen jos yksinkertaisen luonnoksen tunteet ja vaikutelmat säilyvät valmiiseen kuvaan asti.

Aihe todentuu usein jollakin tavalla mutta kokemukset osoittavat myös että esittävin kuvassa heijastaa alitajunnan ja hetken tunteita ja tunnelmia.

Yksinkertainen ja arkinen asia niinkuin myös kyseisen hetken lähin ympäristö on usein inspiraation lähde. Teen mielellään kokeiluja ja grafiikan uudet myrkyttömät tekotavat jättävät uusia jälkiä lopputulokseen.

Useimmiten teen etsauksia mutta maalaan myös akvarelleja ja joskus myös öljyllä.

Tärkeää minulle juuri nyt on yhteistyö pohjoismaisen taiteilijaryhmän kanssa. Ryhmämme näyttelyt järjestettiin kesällä 2007 Ronnebyssä Ruotsissa, kesällä 2008 Mandalissa Norjassa. 2009 ryhmän tapaaminen oli Akureyrissa  Islannissa, 2010 Gjogvissa Fäärsaareilla, 2011 Närpiössä Suomessa ja
2012 Öölannissa Ruotsissa.