Chanfreau, Tove

Bildkonst

Plats
Fäboda, Jakobstad, Finland

Om Toves konst

Undertecknad hör till de människor, som ”alltid” målat och tecknat. Måleriet är en älskad hobby, en trogen vän, som skänker glädje och livslust i alla skeden!

I mitten på nittiotalet började jag mer systematiskt ägna mig åt akvarellmåleri och satsa på ordentliga material. Jag gick olika kurser och blev en aning förskräckt över de många regler och tabun som förknippats med detta medium: akvareller måste lyckas genast, för man kan inte ändra på dem efteråt; man måste ”spara ut” det som ska vara vitt- alltså i detalj ha planerat sin målning när man startar… Många sådana ”måsten” har jag under årens lopp jobbat på att strunta i! Var ska man få vara alldeles fri, om inte i sina egna målningar??

Jag har ibland målat med akryl och gått endel kurser i s.k. ”mixed media” Min nuvarande ”teknik”, är i huvudsak ”ren”akvarell, men kompletterad med olika pennor, tusch, kritor och collage .

En stor upptäckt var, när jag märkte att måleriet ”kommer inifrån” och att jag alltså är oberoende av yttre motiv. Jag tror att man kunde kalla initialskedet av en målning för”intuitivt” - men slutskedet är väldigt medvetet och styrt.

I början av nittiotalet flyttade vi till Mariehamn, men om somrarna målar jag i stugan på Fäboda utanför Jakobstad och där välkomnar jag eventuella besökare!
 

Tove Chanfreau från Åland ställer ut bildkonst i Fäboda under Konstrundan