Signell, Ingrid

Hantverk

Plats
Hangö

Hemsida
www.parmelia.fi

Om konstnären

Efter en merkantil utbildning vid Svenska handelshögskolan i början av 1970-talet har mitt intresse och arbete snabbt börjat gå i handarbetets tecken. Sedan 1988 har jag arbetat i eget bolag som självlärd hantverkare med ett brinnande intresse för handens arbete. Mitt hantverkskunnande har jag utvecklat bl.a. genom att delta i Föreningen för Nyländsk hemslöjds arbete i tio år, åren 1989-1991 som verksamhetsledare. Jag har också deltagit i åtta nordiska hemslöjdsläger, där jag fått en inblick i många specialtekniker, som anknyter till nordisk kulturhistoria. Dessutom har jag deltagit i ett stort antal kortkurser bl.a. vid Hangö sommaruni under årens lopp. I Fiskars har jag fungerat som ordförande för Andelslaget Stugboden i sju år och deltagit i verksamheten sammanlagt i 24 år. I Hangö, där jag bor, har jag deltagit i Hangö hantverkares verksamhet sedan föreningen grundades för 20 år sedan.

Mitt arbete har resulterat i tre större utställningar i Hangö – 1984, 1996 och 2004. Flere små utställningar bl.a.i Nystad, Borgå och Pargas har det också blivit under åren.

Från 1992 har jag arbetat som självständig hantverkare på heltid. Till de produkter, som jag saluför, hör främst traditionella bolstervarsrandiga linlöpare och modernare variationer av dessa, grova linlöpare i handspunnet lin, sjömansarbeten i rep, t.ex. underlag och nyckelringar, tovade vantar och ruggade plädar. Med åren har det också blivit mycket ljus, både långa handstöpta och fyrkantiga, lyktliknande.
Jag har funnit flere försäljningskanaler och lyckats få ut mina produkter tillfredställande. För närvarande finns mina produkter på åtta orter i Finland.

Enligt specialbeställning har jag tillverkat några större ryor, vilket i sin tur resulterat i fortsatt planering och tillverkning av ryor under flere år. Min senaste utställning i Hangö omfattade 25 ryor i olika storlekar. Färgplanering och färglek är det viktigaste utgångsläget i all komposition. Under de senaste åren har jag också gjort modeller för ett företag i Helsingfors, som säljer ryor och material till sådana.

I dagens värld är det inte alltid lätt att vara hantverkare, men det gäller att tro på sig själv och våga. Jag är glad över att jag vågat och över att varje dag få ta itu med mitt arbete.
 

Ingrid Signell - hantverk