Lindqvist, Ilse och Yrsa

Hantverk, Konsthantverk

Plats
Helsingfors, Helsingfors

Om Ilse och Yrsa

Ilse Lindqvist har verkat inom glaskonsten i närmare 30 år. Hon arbetade först med andra tekniker men intresset för glaset förde henne vidare till glasblåsningen och år 2000 utexaminerades Ilse som artesan vid Wetterhoffs glaslinje på Hämeen ammatti-instituutti och grundade sin glasstudio i Notsjö år 2001.

År 2006 grundade Ilse tillsammans med sin tvillingsyster Yrsa Lindqvist ArtGlassCenter, ett företag inom konst- och designglas i Helsingfors.

Yrsa, som verkat inom den grafiska branschen har sedan dess deltagit i formgivningen av de gemensamma produkterna och arbetet i glashyttan. I studion i Helsingfors arbetar vi främst med olika ugnstekniker – fusing och slumping – här gör vi t.ex. fat och andra planglasarbeten. Vårt glas blåser vi i Nuutajärven Lasitaitajat ry: s hytta i Notsjö.

Efter en inledningsperiod med några mindre projekt, har den gemensamma linjen nu utkristalliserats och fokus läggs på unikt konstglas i mindre serier.

Samarbetet ger Ilse, som tidigare främst arbetat ensam i hyttan, möjlighet att göra mera avancerat och krävande konstglas. Yrsa har å sin sida fått ett nytt uttryckssätt i det krävande men oerhört fascinerande materialet. ”Den gemensamma målsättningen är att det vi tillsammans formger och gör skall vara unikt, krävande och därmed roligt att göra och något vi båda kan stå för.”
 
ArtGlassCenter