Laukaan taideateljeet sai ensimmäisen taiteilijan Helmikuussa 2020, kun paikallinen kuvataiteilija ja kuvataiteen lehtori Tiina Häkkinen aloitti työskentelyn kauniissa A.W. Stenforsin suunnittelemassa vuonna 1925 valmistuneessa Päivälä-rakennuksessa. Häkkinen sai yksin suuressa suojellussa rakennuksessa työskennellessään idean lämminhenkisestä työhuonetalosta, josta taiteilijat voisivat vuokrata tiloja taiteen tekemiseen, pitää näyttelyitä ja kursseja. Laukaan kunta lähti nopeasti mukaan ideaan ja jo samana vuonna talo täyttyi taiteilijoista. Toiminta on laajentunut vuonna 2021 samalla alueella olevaan 1930 rakennettuun ja suojeltuun Muurahainen -rakennukseen. Laukaan taideateljeet -taiteilijoiden tavoitteena on kehittää alueen taidetoimintaa ja -tarjontaa yhteistyössä Laukaan kunnan kanssa.
Laukaan taideateljeiden Päivälä -rakennuksessa työskentelevät: kuvataiteilijat Mikko Hannunen, Tiina Häkkinen, Päivi Meriläinen, Merja Nykänen, Minja Revonkorpi, Annina Sarja-Kaunismäki, Yuichiro Sato, Hanna Veander ja muotoilija Katja Rauhamäki. Muurahainen-rakennuksessa työskentelee kuvataiteilija Auli Halttunen.
AULI HALTTUNEN
kuvataiteilija
”Olen maalarina koloristi ja tottunut etupäässä maalaamaan akryyli- ja öljyväreillä. Maalaukseni ihmishahmot esittäytyvät pienissä merkityksellisissä hetkissä. Puu on materiaali, joka kerta toisensa jälkeen näyttäytyy töissäni. Saatan myös sahata vanerin kukan muotoon, maalata ulkona, talven yli harmaantuneeseen puun pintaan tai taivuttaa sitä halutunlaiseksi. Jo kertaalleen käytetyssä puumateriaalissa on myös oma hohtonsa.”
MIKKO HANNUNEN
Kuvataiteilija
”Pyrin maalauksillani esittämään aiheita, jotka saavat minut tuntemaan jotain muuta kuin pelkän visuaalisen tuntemuksen.”
TIINA HÄKKINEN
Kuvataiteilija AMK, Kuvataiteen lehtori, TaM
”Maalauksissani ja muissa teoksissani ihmisen viitteellinen läsnäolo näkyy hiiltymisenä, kuluttamisena, hylkäämisenä ja jatkuvana muutoksena. Teoksieni aiheet vaihtelevat ihmisen kontruoiman mytologian, luonnon, arkkitehtuurin, autioituneiden paikkojen ja tilojen välillä. Ihminen ei ole fyysisesti läsnä tai kohtaa katsojaa suoraan: kuvissa on ihmisen jättämä jälki. Kaikki mitä on jäljellä, on ihmisen muokkaamaa, rakentamaa tai rikkomaa. Teoksieni materiaaleissa yhdistyvät tarkkaan harkitut värit, laadukkaat öljyvärit, hiili, grafiitti ja erilaiset kierrätysmateriaalit.”
PÄIVI MERILÄINEN
Kuvataiteilija
"Valmistuin Lahden taideinstituutista 1980. Olen toiminut vapaana taiteilijana 40 vuotta. Teoksiani on Suomen valtion ja useiden kaupunkien kokoelmissa. Teoksissani on usein feministinen aatos ja eettisen ihmisen toiminnan pohdiskelua."
MERJA NYKÄNEN
Kuvataiteilija
”Pääasiassa teen tilataidetta ja tällä hetkellä materiaalini on paperimassa, josta olen työstänyt suuria ihmisen kokoisia ja oloisia teoksia ja joissa tarkastelen ihmisen arvomaailmaa. Maalaan myös tempera ja öljyväreillä. Olen tunnelmamaalaaja. Maalauksissa en kuvaa näkyvää todellisuutta, vaan kuvaan mielen elämyksiä ja tunnetiloja maiseman ja ihmisen avulla. Vain kokijan samankaltainen koettu elämä voi paljastaa teokseni lopullisen merkityksen. Toivon, että teokseni on avain kokijalle uuteen ajatteluun.”
KATJA RAUHAMÄKI
Taideteollinen muotoilija
”Viime vuodet olen valmistanut tuotteita ja taidetta pääasiassa vanhasta käytöstä poistetusta ikkunalasista. Käyttöesineet ovat pääasiassa lasilautasia, valaisimia ja koruja. Lähtökohtana on suunnitella käyttöön soveltuvia tuotteita ja tuotesarjoja. Teen myös tilauksesta teoksia eri tiloihin ja sisustuksiin. Taiteessani tuon esiin näkemyksiäni elämästä ja ympäröivästä maailmasta lisäämällä ripauksen uusia haasteita teknisiin toteutustapoihin. Koen, että taide on minulle väline, jonka avulla ajatella ja unelmoida.”
MINJA REVONKORPI
Kuvataiteilija amk, FM taidekasvattaja, graafinen suunnittelija ja kuvataiteen opettaja
”Taiteeni syntyy jokapäiväisen elämän huomioista ja tapahtumista. Jopa hyvin merkityksettömiltä tuntuvat yksityiskohdat saattavat päätyä teoksen ideaksi tai materiaaliksi; lause, kuva, väri tai jokin löydetty esine. Pääasiallinen tekniikkani on maalaus, mutta käytän myös muita tekniikoita – se antaa vapautta ja tuo vaihtelua ilmaisuun. Nautin materiaalien keräilystä, niiden yhdistelystä ja siitä kuinka kuva alkaa muodostua ja elää omaa elämäänsä. Herkkyys, synkkyys, luonto, kerroksellisuus, estetiikka, rosoisuus ja ilmiöissä tapahtuvat ristiriidat ovat taiteessani tärkeitä sisällöllisiä seikkoja. Luon kuvitteellisia maailmoja jättäen tilaa sattumalle. Pyrin ilmaisullisesti yksinkertaistamaan joskus monitasoisenkin asian, jonka olen valinnut teokseni aiheeksi.”
ANNINA SARJA-KAUNISMÄKI
FM, kuvataiteilija, opettaja
”Maalaan tällä hetkellä maisemallisia kuvia abstraktilla otteella. Keskeistä teoksissani on estetiikka, kerroksellisuus ja intuitio. Mitä näet, kun katsot? Mitä näet, kun katsot pitkään? Pystytkö pysähtymään maalauksen eteen ja hyväksyä, että se ei esitä mitään minkä voisi sanoin määritellä? Voitko antaa teokselle mahdollisuuden kertoa jotain omista tuntemuksistasi sillä hetkellä? Minua kiinnostaa erityisesti visuaalinen hahmottaminen, mielikuvat ja taiteen katsomisen kokemuksellisuus kaikkine latauksineen.”
YUICHIRO SATO
Kuvataiteilija, kuvataiteen maisteri
"Olen viehättynyt ja asunut Suomessa vuodesta 2016. Kuljen ja piirrän metsissä ja järvellä. Se on elämääni. Työni perustuu oppimani japanilaisen maalauksen tekniikoihin ja metodeihin. ”Japanilainen maalaus” on perinteistä, traditiosta ammentavaa, nykytaiteeksi kehittyvää esittävää taidetta. Silmieni ja käsieni kautta pyrin ilmaisemaan ihmisten empatiaa yli erilaisten rajojen. Töitäni inspiroi näkymä, jonka yleensä kohtaan Suomessa. Pääasiallinen materiaalini on grafiitti. Käytän erilaisia lyijykyniä yksityiskohtaisiin kuvauksiin. Ne on maalattu valkoisella ja mustalla, minimalistisin värein. Ne täydentyvät värien ja vuodenaikojen myötä katsojan mielessä. "
HANNA VEANDER
Kuvataiteilija
“Mistä taide alkaa kun materiaaleina ovat ihmisten väliset suhteet? Valtarakenteet? Hoivakodin asukkaiden tilalliset tarpeet? Entä voiko taideteos saada ihmisessä aikaan luontokokemuksen ja miten luontokokemus rakentuu osaksi taideteosta? Olen kuvataiteilija ja floristipuutarhuri. Viime vuosina olen tehnytprojekteja (yhteisö)taiteilijana pohtien mm. läsnäolon ja kohtaamisen merkitystä ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Minua kiehtoo luonto- ja taidekokemuksen samankaltaisuus, mitä tunteita ja aistimuksia ne meissä herättävät."