Carita Heinrichs, Händix

Konsthantverk

Plats
Lappböle

Hemsida
www.kolumbus.fi/handix

Eld och sand

flytande – fast

färglöst - grant

genomskinligt - opalt

skört - hållbart

hårt – mjukt

 

 

Glas är allt det här – och mycket mer!

 

Man har hittat glasföremål gjorda ca 2500 f.Kr. i forna Mesopotamien men man tror att glas fanns redan så långt tillbaka som 6000 f.Kr. i Indien.

 

Min väg tillsammans med glas började 1989. Och helt av en praktisk orsak, våra vitrinskåpsdörrar saknade glas. Efter att ha kämpat med den första dörren höll jag en paus på nästan ett år, glas kändes alldeles för besvärligt. Men det skulle ha varit bortkastad möda att lämna jobbet på hälft, så jag tog mig i kragen och efter två dörrar till så var det hänt. Alla mina tidigare hobbyn, bl.a. sömnad, vävning, stickning, korgarbeten, silkesmålning, keramik, fick ge vika för glaset. Och på den vägen har jag fortsatt, först som hobby och från 2000 på heltid.

Jämfört med en fortsatt ”karriär” i ekorrhjulet har glaset gett mig otroligt mycket. Inte en dag har jag ångrat mitt beslut. Att ha något vackert att lämna efter sig som kommande generationer kanske stannar upp vid, det är mödan värt. De största offentliga fönstren härtills är Pokrova Ortodoxa Kyrkas fönster ”Den öppna porten”, Haapajärvi begravningskapells ”Ljusets källa” och Hangö Kyrkas rosettfönster (enligt ursprunglig modell).

 

Beställningsarbeten av privatpersoner och min hemkommun håller mig sysselsatt. Dessutom drar jag olika typer av glaskurser, både i arbetarinstitut och i föreningen ”Glasmästarna”. Min arbetsverkstad finns i samband med vårt egnahemshus i Lappböle, Kyrkslätt och där står dörrarna alltid öppna för besökare.

 

Min bäst säljande presentartikel är en sandblästrad ”Ljus-i-vårt-hus” lampett, med spegelbakgrund har jag lyckats få fram en optisk synvilla som gör att man måste titta närmare på den. Och så har jag en hel serie pyramider, växthus, lampor och mobiler som baserar sig på en tusendedels miniatyr av Cheops pyramid. Enligt pyramidologin tror man att det bildas ett speciellt energifält inne i pyramiden som man kan dra nytta av, t.ex. växter lever längre, vatten i ett kärl blir friskt och blommor som vattnas med ”energivattnet” blomstrar, pyramid under sängen gör att sömnbehovet minskar och drömmarna blir färgrikare.

 

De flesta av mina arbeten är gjorda i kopparfolie-, dvs. tiffanyteknik, blyglasteknik och mosaik, men glas är mycket mångsidigt och jag har också prövat på smältglas, glasblåsning och att göra pärlor.

 

Som motto har jag en vers av Eino Leino:


Se talo, min portilla kilpi on:
”Tässä talossa tehdään työtä”

Se talo on pyhä ja pelvoton

ja pelkää ei se yötä.

 Työs olkoon suurta tai pientä vaan,

kun vaan työtä on oikeaa

ja kun sitä palkan et tähden tee!
Työ riemulla palkitsee.

 

Työ riemulla palkitsee – Arbete ger glädje står det också på mina visistkort

 

Glas är ett fantastiskt och överraskande material, först när man kan lyfta det färdiga arbetet mot ljuset ser man resultatet av kanske månaders arbete – och resultatet brukar alltid överraska positivt. Glas behöver ljus för att vakna till liv. Och jag är lycklig över att min väg tillsammans med glas kommer att fortsätta.