Riikka Kronström-Johansson

Bildkonst, Skulptur

Plats
Kotka

Olen kotkalainen taiteen "monitoimituottaja". Opetan Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa nuorisolle ja aikuisille erilaisia taiteeseen, ilmaisuun ja virikkeisiin liittyviä aineita. Ne kattavat niin kuvataiteen, musiikin kuin draamailmaisunkin.

Kuvataidetta olen tehnyt koko elämäni ajan. Aloitin kuvataideopiskelun jo vuonna 1975. Ensin opiskelu oli harrastusluonteista, opiskelupaikkana Kotkan Opisto.Siellä minua ohjasivat eri kuvataiteilijat, kuten kuvanveistäjä Kalle Virkkilä ja keraamikko Hannu Matilainen. Lyhyempiä kursseja pitivät mm. kuvanveistäjät Simo Helenius ja Tapio Nurminen. Tekniikoista haltuun siltä ajalta jäivät vahvoina kipsi-, betoni-, pronssi- ja alumiinivalut ja keramiikka.

Pikkuhiljaa työskentely muuttui vakavammaksi. Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa taide- ja ympäristökasvatuksen opettajan pätevyyden. Tässä koulutuksessa tutustuimme monipuolisesti erilaisiin taiteen lajeihin sekä teoriassa että omaa taidetta tehden. Myöhemmin jatkoin taideopintojani Taikussa, Jyväskylän yliopistossa, valmistuen maisteriksi, pääaineena taidekasvatus.

Vuonna 1994 hankin itselleni ensimmäisen ateljee-tilan. Tämän vuoden alusta tila sijaitsee jo neljännessä paikassa, 1930-luvulla rakennetun entisen Metsäkulman koulun suuressa ja korkeassa luokkahuoneessa. Jaan tämänhetkisen ateljeeni pian valmistuvan taidemaalarin, Hanna Rannanjärven kanssa.

Taide, jota tällä hetkellä teen, sisältää etupäässä erilaisia kolmiulotteisia töitä. Yhdistelen niissä erilaisia materiaaleja, kuten keramiikkaa, kangasta, rautalankaa, puuta, nahkaa, lasia jne. Pidän erilaisten materiaalien kokeilusta ja "teknisestä" kehittelytyöstä. Teen myös erilaisia tilateoksia ulkotiloihin. Niiden "säilymisen" takaa kuvadokumentointi.

Taideteosteni aihepiirit käsittelevät usein naisen elämän arkisia asioita; naisena, äitinä, isoäitinä oloa.Naisen olotilaan mahtuu yhtä hyvin niin abstraktien tunteiden kuin konkreettisten asioiden (kengät, vaatteet, käsilaukut, häähunnut) visuaalista ilmaisua. Myös asuintilat, talot ja yhteisöt ovat usein aiheena taiteessani. Talo symboloi ihmistä ja sen kuvaamisen kautta voi ilmaista lukemattomia ajatuksia.