Iida Vanttaja, Galleri Postbacken

Plats
Illby

Hemsida
http://www.puppetstuff.fi/

Dockkonstnären Iida Vanttaja

Iida Vanttaja presenterar sig som en konstens mångsysslare. Hon har, efter avslutad bildkonstnärsutbildning, utbildat sig till dockmakare. Hennes nyfikenhet förde henne dock vidare och hon har under åren bekantat sig med det mesta inom scenkonst. Detta gäller allt från manusskrivande till skådespeleri.

Nukketeatteritaiteilija Iida Vanttaja

 

Taiteilijana tituuleeraan itseni mieluiten ”teatterin sekatyöläiseksi”. Alun alkaen kouluttauduin kuvataideopintojen jälkeen teatterinukentekijäksi, mutta uteliaisuus vei mukanaan tutustumaan kaikkin teatterityön osa-alueisiin käsikirjoittajamisesta näyttelijäntyöhön. Aaltoyliopistossa opiskelin pääaineena lavastusta, mutta visualisointien lisäksi myös ohjaan nukkenäytelmiä, joskus suunnittelen myös valot ja äänet esityksiin.

 

Kiertävänä nukketeatteritaiteilijana olen päässyt vierailemaan Suomen ulkopuolella myös kansainvälisillä näyttämöillä: Japanissa, Thaimaassa, Tansaniassa, Virossa ja Ruotsissa.

Olen myös toiminut paljon alan opettajana, opetan nukenrakennusta alasta kiinnostuneille harrastajille ja ammattilaisille.

 

Nykyään sovellan nukketeatteria ihmisten hyvinvointiin; vedän erilaisia työpajoja erityisryhmille. Viime vuonna opiskelin kehitysvamammaohjaajaksi, ja kokemukset kehitysvammaisten kanssa työskentelystä ovat olleet riemukkaita ja antoisia.

 

Vuoden 2016 pääprojektina on itse suunnittelemani esitys ”Kohtauspaikkoja kadonneille”, joka valmistuu Kansallisteatterin Omapohjaan vuoden lopulla.