Ilona Raipala, Marius Olsen: Litografiverkstad Olsen & Raipala

Bildkonst

Plats
Kyröskoski

Vi är ett konstnärspar som arbetar med litografi i vårt gemensamma arbetsrum. Vi arbetar ofta tillsammans, som assistenter och kritiker för varandra, och vi har hållit många samutställningar.

Marius är konstgrafiker från Färöarna, och har redan en 30-årig konstnärskarriär bakom sig. Han har deltagit i utställningar i alla nordiska länder ställer fortsättningsvis aktivt ut i främsta hand på Färöarna och i Danmark.  Han arbetar med många traditionella grafiska tekniker. Kännetecknande för Marius arbeten är en stark stämning, som baserar sig på självupplevda stunder och intryck. Han skildrar ofta landskapen på sin hemö, men också den finska naturen och landskap han ser på sina resor, t.ex. till Italien. I Marius bilder understryks ofta mörkret och människans ensamhet.

www.mariusolsen.net

Ilona har återvänt till sin födelseort Tavastkyro (Hämeenkyrö) för att komma närmare naturen. Motiven i hennes konst utgörs ofta av träd, skogsnatur och av människans förhållande till sin omgivning och till sig själv. Ilona både m arbetar med grafik.

www.ilonaraipala.com

Olemme taiteilijapariskunta. Teemme litografiaa yhteisellä työhuoneellamme ja työskentelemme usein yhdessä, assistentteina ja kriitikkoina toisillemme. Olemme pitäneet monia yhteisnäyttelyitä. 

Marius on färsaarelainen taidegraafikko, jolla on takanaan jo yli 30-vuotinen taiteilijaura. Hän on osallistunut näyttelyihin mm. kaikissa Pohjoismaissa ja pitää yhä aktiivisesti näyttelyitä etenkin Färsaarilla ja Tanskassa. Hän työskentelee monilla perinteisillä taidegrafiikan tekniikoilla. Mariuksen teoksille on ominaista vahva tunnelma, joka perustuu itse koettuihin hetkiin ja vaikutelmiin. Hän kuvaa paljon kotisaartensa maisemia, mutta myös suomalaista luontoa ja näkymiä matkoilta, kuten Italiasta. Mariuksen kuvissa korostuu usein pimeys ja ihmisen yksinäinen olemassaolo.

www.mariusolsen.net

Ilona on paluumuuttanut Hämeenkyröön, josta on myös kotoisin, ollakseen lähellä luontoa. Hänen töidensä aiheina ovat usein puut, metsäinen luonto ja ihmisen suhde ympäristöönsä ja itseensä. Ilona sekä maalaa että tekee grafiikkaa.

www.ilonaraipala.com