Linda Karlsson, Labelled

Konstindustri/formgivning

Plats
Mariehamn

Hemsida
http://www.labelled.ax/

Labelled fashion recycling är ett åländskt modemärke som arbetar med att återvinna textilier och andra material för att skapa nya hållbara kläder och accessoarer med klassiska snitt.

Designern, Linda Karlsson, är utbildad modedesigner på Istituto Marangoni i London och har även utbildning inom konst. Återbruket ligger alltid i fokus och kläderna hon skapar är unika, det finns alltså bara ett exemplar av varje plagg. De små tygresterna som blir över från beklädnadsproduktionen sparas och används sedan i hennes konst, tygkollage där restbitarna fungerar som färgpalett.

Materialet till produktionen kommer från inlämnade plagg och textilier från allmänheten samt loppisfynd, Linda har nyligen även börjat använda sig av gamla säkerhetsbälten som hon hittar på skroten, bältena blir sedan flätade väskor, förvaringskorgar och handtag till väskor.

Labelled huserar i ett av de äldsta husen på Torggatan i Mariehamn och lokalen fungerar som öppen studiobutik där man förutom att shoppa även får se det skapande arbetet i full gång. I butiken finns även produkter från andra lokala designers och hantverkare.

Labelled fashion recyckling on ahvenanmaalainen muotimerkki, joka tekee uusia, kestäviä vaatteita ja asusteita kierretystä materiaalista.