Sonja Backlund /Spunkt

Bildkonst, Konsthantverk

Plats
Vasa

Hemsida
www.spunkt.fi

”Hellre brödlös än rådlös”

Idag har de flesta av oss ”bröd”, men har vi ”råden”, svaren, lösningarna, hur vi ska hantera våra egna liv, vårt samhälle och vår värld?

Och om vi sedan plötsligt också en dag skulle sakna ”brödet”, står vi då där rådlösa, handlingsförlamade, utan förmåga att hjälpa oss själva och hoppas och vill att ”någon annan”, kanske ett mer eller mindre anonymt och professionellt samhälle, ska fixa våra problem?

Vad har hänt med förmågan att se möjligheterna?

(utdrag från text vid installationen ”Lampor och Liv”, 2012)

 

Utgående från den här frågeställningen har jag under de senaste åren allt mera kommit att jobba med att genom olika konstprojekt och workshopar locka fram kreativiteten hos andra. Idag riktar jag in mig på att erbjuda grupper både med privatpersoner och från företag och organisationer att komma och jobba i min ateljé. Det upplever jag som väldigt givande och kreativt utvecklande också för egen del.

Det samtidigt som som jag också jobbar med skulpturala föremål i keramik och i en lekfull stil söker gränserna mellan praktikalitet, skönhet och uttryck.

Järjestän työpajaoja jossa yritän houkutella esiin toisten ihmisten luovuutta. Yksityis- ja yritysryhmiä saavat tehdä työtä ateljeessani. Nämä työpajat ovat hyvin antoisia ja herättävät luovuutta myös itsessäni.

Samanaikaisesti työskentelen veistoksellisilla keramiikka esineillä ja etsin leikkimäisellä tyylilläni käytännöllisyyden, kauneuden ja ilmaisuuden rajat.