Michèl Ruths

Bildkonst, Fotokonst, Hantverk, Konsthantverk, Konstindustri/formgivning, Media/film, Skulptur, Övrigt

Plats
Vasa

Hemsida
http://michelruths.blogspot.fi/

Jag är en traditionell bildkonstnär som utgår ifrån bilden eller idén. Jag har inte placerat mig i någon kategori som målare, skulptör, performanceartist eller installatör p.g.a. att mediet inte är avgörande för verket som utförs.

Däremot kan mina konstverk ta sig uttryck i målningar, skulpturer, poesi, design, grafik och performancekonst, men det är inget som är självklart eller bestämt när verket utvecklas.

Jag anser att det är viktigt att hålla tanken fri samtidigt som idén, processen och upplevelsen står i nära förhållande. Ibland går inte den första intuitionen hand i hand med det första mediet som uppenbarar sig. Konstens sanna uttryck förmedlas kanske bättre i en dikt, skulptur, målning eller måste uttryckas i en hel installation för att upplevelsen ska bli så tilltalande och ärlig som möjlig.

Däremot är konst inte enbart någonting jag upplever som trevligt eller tillfredställande. Det finns en djupare aspekt bakom varje verk som tillför mening och liv. Konst som är för litterär lämnar ingenting över åt betraktaren. Det tenderar att falla platt och registreras enbart som effektsökeri när man går förbi. Det ser alla genom, och det medför ingen upplevelse som jag vill förmedla.

Därför kommer det att finnas allt möjligt att beskåda i min ateljé. Allt från grafiktryck till poesi, skulpturer, målningar och design.     

Olen perinteinen kuvataiteilija, jonka luomisprosessin lähtökohtana on kuva tai idea, mutta mihinkään taidealaan en itseäni kuitenkaan kategorioisi. Media ei ole ratkaisevaa teoksen toteutuksessa. Teokseni voivat muodostua maalauksiksi, veistoksiksi, runoiksi, designiksi, grafiikaksi tai performanssitaiteeksi, mutta se ei ole itsestäänselvyys tai etukäteen päätettyä vaan ratkeaa prosessin edetessä.